jun 212017
 
Als jij bij de 1,1 miljoen Nederlandse huishoudens hoort met een hypotheek waarop je niet of nauwelijks aflost, dan loop je het risico dat je aan het eind van de looptijd met een forse restschuld blijft zitten. Zeker als je een aflossingsvrije hypotheek hebt van meer dan 100% van de woningwaarde.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), toezichthouder op sparen, beleggen, verzekeren en lenen, maakt zich ernstige zorgen over deze klanten met aflossingsvrije hypotheken. Ze lopen het risico dat ze aan het eind van de looptijd met een forse restschuld blijven zitten, zeker als ze onvoldoende spaar- of pensioengeld hebben om deze eventuele restschuld af te lossen. Daarom wil het AFM dat de vier Nederlandse grootbanken deze huishoudens proactief gaan benaderen. Het AFM wil dat ze dat doen op basis van actuele (inkomens)gegevens, en niet op bais van aannames.

Ernstig capaciteitsprobleem

De banken vrezen dat ze ernstige capaciteitsproblemen krijgen als ze deze huisoudens (pro)actief moeten benaderen. “De vrees is dat we straks van de AFM alle klanten met een aflossingsvrije hypotheek op dezelfde manier moeten benaderen als een groep van zevenduizend klanten met een potentieel probleem die we zelf hebben geïdentificeerd”, aldus Theo Harms van Rabobank tegenover het FD. “Daar hebben we de capaciteit helemaal niet voor. Geen van de banken. Dan kan er straks geen hypotheek meer worden verstrekt.”

Actuele inkomensgegevens

De meest problematische groep zijn de huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek van meer dan 100% die dicht tegen de einddatum zit. Het AFM adviseert de banken om in eerste instantie die huishoudens te benaderen. Maar de banken zijn er niet gerust op. Temeer omdat veel klanten er niet op zitten te wachten om hun actuele inkomensgegevens of andere (spaar)saldi te delen met de bank. “Als mensen hun actuele inkomen niet willen vertellen kunnen we dat niet afdwingen”, aldus Dennis Noordervliet van ING.

Wat kun je doen?

Behoor jij tot deze groep huishoudens? Wacht dan niet totdat de bank eventueel contact met je opneemt, maar kom zelf in actie. Breng je situatie in kaart en maak een plan om een restschuld tegen te gaan. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met een financieel planner die ook Erkend Hypotheek Adviseur is. Hij kan je helpen om jouw situatie goed in kaart te brengen en samen met jou je persoonlijk financieel plan op stellen. Een investering die zich snel terugverdient.